STRAHOTA: U kafu nam bacuju pasulj, grašak, žir, soju!

0
156
U kafu ubacuju opasne primese
Kafa iz dana u dan je sve opasnija i rizična za korišćenje!Razlozi su veliki i ako ne budete ubacivali jaku bazu poput nekoliko kapi limuna zaista sebe i svoje zdravlje dovodite u veliku opasnost…Istraživanje Centra potrošača Srbije pokazalo da se čista kafa nalazi tek u svakoj četvrtoj kesici koju kupujemo…

U Srbiji ima više od 200 trgovinskih marki kafe, a 90 odsto njih nema pravilnu deklaraciju! Umesto čiste kafe, u šolji omiljenog srpskog napitka najčešće se nalaze grašak, žir, kukuruz, soja i ječam (?!) To je pokazalo najnovije istraživanje Centra potrošača Srbije (CEPS)! Prema njihovim ispitivanjima, prava kafa se nalazi tek u svakoj četvrtoj kesici koju kupujemo. Kriju sastavU CEPS objašnjavaju da u čak 65 odsto uzetih uzoraka kafe ima surogata. – Dakle, na ambalaži je kafa predstavljena kao čista, bez dodataka, a ispitivanjem smo utvrdili da to nije tačno.

U stvari, u nju su dodati soja, ječam, kukuruz, žir ili industrijski grašak – naveli su u CEPS. Inspekcija: Surogati kod pet robnih marki kafeU Ministarstvu poljoprivrede kažu da je od 26 kontrolisanih proizvođača, pet koristilo surogate u proizvodima od kafe.- Neodgovorni proizvođači su time potrošače dovodili u zabludu, jer su umesto pržene mlevene kafe kupovali kafu sa različitim dodacima – ističu u ovom ministarstvu. – U Srbiji ima više od 200 trgovinskih marki kafe, a 90 odsto njih nema pravilnu deklaraciju. To znači da nema spiska sastojaka, njihove količine, uslova čuvanja, nije naznačena serija, ne piše ništa o alergenima i slično – navodi Ružica Madžarević iz Centra potrošača Srbije. I mnogi novinari su se uverili da i na pakovanju velikih proizvođača kafe stoji samo to da proizvod sadrži prženu kafu, bez obaveštenja o eventualnim surogatima i alergenima. Tako potrošačima ostaje samo da im veruju na reč, iako je zakonom strogo propisano da deklaracije moraju biti potpune i sa svim detaljima o sastojcima i njihovoj zastupljenosti. Obmana kupacaStručnjaci smatraju da je ubacivanje surogata sve više praksa malih proizvođača “crnog napitka”, mahom lokalnih pržionica kafe, koji na ovaj način proizvedu veće količine da bi im se posao više isplatio.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da se ovako obmanjuju kupci. Šta se dodaje u kafu* grašak* žir* kukuruz* ječam* slad* raž* pšenica* šećerna repa Mislimo da kupujemo kafu, a u stvari kupujemo grašak ili ječam! Ako ima surogata u kafi, to onda mora da stoji i na deklaraciji. Ukoliko na deklaraciji stoji samo pržena kafa, ili kafa arabika ili nešto slično, to bi moralo i da bude u kesici. Ukoliko se proverom utvrdi da je bilo surogata, a nisu navedeni u deklaraciji, onda je to prekršaj. A to možemo znati samo nakon kontrole – navodi Papović. On dodaje da su po zakonu kazne zbog nepravilne deklaracije, a samim tim i obmane kupaca, od 300.000 do dva miliona dinara. Loš kvalitet kafe i odsustvo deklaracije mogu da budu i ozbiljan problem za zdravlje ljudi. Nutricionista Jovana Srejić ističe da se dodavanjem surogata uništavaju pozitivna svojstva kafe. – Neki od sastojaka mogu da budu alergeni, pa je to ozbiljan problem za ljude koji su alergični. Bojim se da veliki broj proizvođača sada u svoj proizvod stavlja surogate i tako napravi miks koji im se isplati da prodaju i na njemu zarade – kaže Srejićeva.

Izvor: ZONA SVETLOSTI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Molimo vas da unesete svoje ime