ZDRAVA RIBA: Sardina je najhranjivija super namirnica!

0
152
Sardine su čuvar vašeg zdravlja
Riba spada u veoma zdravu hranu koja je najkompletnija po svom sastavu – jednostavno je najhranjivija! Kada smo bolje sagledali morsko – okeanski i rečni svet ovih stvorenja shvatili smo posle duboke analize – čime se hrane ove životinje, odnosno sardine, da su one najčistije jer sadrže najmanje toksina vi verovali ili ne…

Mnogo je razloga zbog kojih treba da jedete SARDINU!Prava hrana je skuplja od obrađene, ali sardina je izuzetak. Konzervirane sardine su jedne od retkih super-zdravih namirnica koje spadaju u “brzu hranu.

Evo razloga zašto je treba češće konzumirati:

1. Neprikosnoven izvor Omega-3

Jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze Omega-3 koji je neophodan za održavanje nivoa dobrog holesterola, zdravlje srca, mozga i hormonski balans.

2. Izvor selena

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.

3. Kalcijum

Sardine (čak i konzervirane) su odlične jer su jedna od retkih životinjskih namirnica kojima obitava kalcijum, neophodan za kosti i kožu. Jedno pakovanje sardina ima 1/3 dnevne doze.

4. Pojačan unos vitamina D

Ogromna većina nas ima deficijent vitamina D. Sardine su prebogate ovim vitaminom koji obično manjka u zimskom periodu.

5. Visok nivo proteina

Sardine su odličan izbor proteina, smatraju se veoma “efikasnom hranom” jer sadrže veoma visoku količinu vitamina, proteina i Omega-3 za količinu kalorija koje sadrže.

6. Nizak nivo žive i ostalih metala

Kontaminacija težeg metala je razumljiva briga za konzumiranje ribe. Međutim, sardine se hrane planktonima i nalaze se na dnu prehrambenog lanca okeana. To znači da sadrže mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba.

7. Prijatelj budžeta

Sardine se ubrajaju u najjeftinije proizvode koje možete naći na pultovima marketaOvo su razlozi zbog kojih treba, ako do sada niste, da zavolite ovu sitnu ribu.

I.R.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Molimo vas da unesete svoje ime