U MARKETIMA: Evo kako trgovci vešto kradu! 

Vešta prljava igra lukavih prodavaca su akcije na kojima je proizvod jeftiniji samo za dinar ili čak i manje, kao i prodaja robe u paketu, što je često skuplje nego kad je pazarite na komadSuočeni sa sve većim padom prometa, trgovci često pribegavaju različitim smicalicama kako bi „navukli“ kupce da pazare kod njih i tako bar delimično sebi povećaju zaradu.Prodaja robe na akciji oprobana je fora na koju se kupci najlakše „pecaju“, što pojedini trgovci koriste tako što cenu proizvoda na akciji snižavaju svega za dinar. Takav primer zatečen je u jednom marketu gde je pakovanju toalet-papira na akciji cena snižena za dinar, dok je u jednoj drugoj prodavnici pakovanje sladoleda na akciji koštalo svega jednu paru manje od regularne cene.Trgovci se služe i poturanjem robe u paketu koja je skuplja nego kad bi se kupovala na komad iako bi trebalo da bude suprotno, a neretko se dešava da platite punu cenu i pakovanja u kome je jedan proizvod navodno gratis.
Da su sve akcijske prodaje sračunate da često bez osnova pridobiju poverenje potrošača, smatra i Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.- Dešava se da se najavi sniženje cena, a kad potrošač dođe u radnju, oni kažu da nema više robe, da su sve prodali. To je prevarna radnja. Trgovci bi morali da objave koja je roba i u kojoj količini na sniženju da bi potrošači znali. Imali smo situaciju da je cena flašice soka jednog poznatog proizvođača na akciji bila snižena za 25 para. To ima elemente prevare jer se zna da je razumno sniženje od bar pet do 10 odsto. Potrošačima se dešavalo da uzmu proizvod ispod koga na rafu piše jedna cena, a na kasi im naplate veću cenu, i to pravdaju greškom. Ali ako je i graška, kupac bi imao pravo da plati tu nižu cenu i da pozove tržišnu inspekciju – ističe Bogosavljević.Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da trgovci na sve moguće načine pokušavaju da nadomeste pad prometa.
– Primer proizvoda koji je na akciji jeftiniji samo za dinar je neverovatan, ali to nije nezakonito, jer je cena ipak nešto niža. To što je niža za dinar je malo podsmevanje potrošačima i oni bi trebalo to da pamte. Kod svih cena i akcijskih popusta treba porediti cene jer nekad akcijska cena nije najjeftinija – kaže Nikolić. Kako nas sve trgovci varaju

1. Na akciji dinar jeftinijeCena proizvoda na akciji često je neznatno niža od regularne cene, za dinar ili čak manje, pa na to treba obratiti pažnju.
2. U paketu skuplje nego na komadIako bi pakovanje od, na primer, četiri piva trebalo da bude jeftinije nego kad se pivo kupuje na komad, pojedini trgovci paket naplaćuju skuplje.
3. Naplaćuju pakovanjaPojedini marketi koji prodaju gotova jela kupcima naplaćuju i plastična pakovanja kao hranu, umesto da ih izmere i odbiju njihovu težinu pre sipanja jela.
4. Manja gramažaPakovanja rinfuzne robe ili sitnih kolača mogu da sadrže manju gramažu od označene na pakovanju.
5. Popust na rafu,na kasi ga nemaKupcima se dešava da im na kasi naplate proizvod po punoj ceni iako je na rafu pisalo da je na popustu. Kad kupac to primeti, trgovci se pravdaju da nalepnica s popustom nije skinuta greškom.
6. Praznine na policama- Znajući da su kupci povodljivi, trgovci često ostavljaju prazne police pored nekog proizvoda kako bi kupci stekli utisak da je dosta tražen i da se dobro prodaje.
7. Podignu cenu, pa daju popust- Jedan od trgovačkih trikova jeste i to da se proizvodu podigne cena, pa se onda stavi na akciju sa nižom cenom, što se najčešće dešava pred vikend, kad se najviše kupuje.
8. Plus jedan gratis- Pre nego što pazarite pakovanje proizvoda sa oznakom „plus jedan gratis“, proverite da li je zaista tako jer se često dešava da je cena takva da u stvari platite i poklon.
9. Prepravljanje roka trajanjaIma slučajeva da trgovci proizvode kojima je istekao rok trajanja, a za koje procene da neće naškoditi kupcima prelepe nalepnicama s novim rokom trajanja.

I.R.

Please follow and like us:
Pin Share

Related Posts

Globalna mreža prodaje lažnih diploma: Sistem koji iskorišćava propuste u obrazovnom sistemu

U poslednjih nekoliko godina, trgovina lažnim diplomama postala je sve izraženija širom sveta, iskorišćavajući propuste u obrazovnom sistemu. Sa raspadom nekih bivših zemalja na više država, mnogi fakulteti su ugašeni,…

Read more

Medicinske greške: Opasnosti operacija bez adekvatne dijagnostike

U medicinskom svetu, poverenje pacijenata u lekare je od suštinskog značaja. Međutim, sve češće se dešava da nedovoljna dijagnostika i pritisak na hirurge za veći broj operacija dovode do medicinskih…

Read more

You Missed

Da li će vanzemaljci spasiti zemaljsku kuglu i sprečiti treći svetski rat?

Da li će vanzemaljci spasiti zemaljsku kuglu i sprečiti treći svetski rat?

Platni Procesori za Prikupljanje Donacija

Platni Procesori za Prikupljanje Donacija

Donacije: Srcem i Delom za Bolje Sutra

Donacije: Srcem i Delom za Bolje Sutra

Deset najtraženijih digitalnih banaka

Deset najtraženijih digitalnih banaka

Virtuelne Kartice: Revolucija u Digitalnom Plaćanju Video!

Virtuelne Kartice: Revolucija u Digitalnom Plaćanju Video!

Pokrenite sopstveni posao: Put do uspešne agencije za čišćenje

Pokrenite sopstveni posao: Put do uspešne agencije za čišćenje
RSS
Follow by Email