ZAŠTITA OD KOPIRANJA: Rusija je vešto zaštitila svoje prodate raketne sisteme…

Sva oružja koja se prodaju mogu se zaštititi na specijalan način od kopiranja i rastavljanja. Ugradnja malih nevidljivih uredjaja mogu pomoći lako uništavnje skupocenih sistema koji su prodati! Neke stvari se tako proizvode da se ne mogu rastaviti ili rasklopiti u protivno može doći do eksplozije! Prodaja ruskog raketnog sistema S-400 „Trijumf“ Saudijskoj Arabiji, najvernijem američkom savezniku na Bliskom istoku, pokrenula je u ruskim stručnim krugovima debatu oko toga da li je to za Rusiju dobra trgovina.

Pojedini vojni eksperti upozoravaju da bi Saudijci mogli da pošalju Amerikancima S-400 na proučavanje, ali istovremeno računaju na to da su ruske specijalne službe predvidele mehanizme kontrole ugovora koji zabranjuju trećim stranama da imaju pristup i uvid u te komplekse.S druge strane, i Turska je, kao članica NATO-a, pazarila te raketne sisteme, ali, prema mišljenju eksperata, samo da bi „čuvala svoje nebo“. Trenutno ne postoji bojazan da će Turci proslediti S-400 Amerikancima, između ostalog i zato što su se odnosi Turske sa SAD i drugim zapadnim zemljama pogoršali, nakon neuspelog vojnog puča u toj zemlji. Iako je američki ministar odbrane DŽejms Metis izjavio da je kupovina ruskih S-400 od strane Turske suverena odluka Ankare, Vašington je očito nezadovoljan takvim potezom svog partnera, za šta Turci, po svemu sudeći, ne mare.„Ne mislim da se nivo poverenja Rusije prema Saudijskoj Arabiji značajno povećao. Sa druge strane, ako govorimo o prodaji S-400, Rusija prodaje te sisteme i Turskoj, zemlji-članici NATO-a. Ipak, trebalo bi imati u vidu da su prodaja tih sistema i prodaja tehnologije za proizvodnju dve sasvim različite stvari. Zbog toga je, između ostalog, i izbio spor sa Turskom, koja želi da proizvodi te komplekse. Saudijska Arabija je takođe zainteresovana ne samo za kupovinu, već i za proizvodnju delova za te sisteme. Međutim, ne treba zaboraviti da se izvozne verzije S-400 razlikuju od onih rađenih za rusku vojsku, čiji su podaci strogo čuvana, vojna tajna. Potpuno je jasno da postoji određeni rizik da će Amerikanci preko Saudijaca dobiti pristup toj tehnologiji i početi da razvijaju bolja, savršenija sredstva od S-400  ili da će poboljšati efikasnost svojih sistema. Rusija smatra da je rizik, koji nosi prodaja raketnih sistema Saudijcima, ipak opravdan. Sa druge strane, ni Rusija ne sedi ’skrštenih ruku‘, već planira da postepeno, u narednih pet do sedam godina, uvede u svoje naoružanje najnapredniji raketni sistem S-500“, kaže vojni analitičar Boris Rožin.

Orijentalista i autor knjige „Saudijska Arabija — 21. vek u domovini islama“ Konstantin Dudarev smatra da od „curenja“ tehnologija niko nije zaštićen, bez obzira kako je to propisano u relevantnim dokumentima. Prema njegovom mišljenju, rizik da bi podaci o S-400 mogli da „procure“ iz Saudijske Arabije i završe u rukama Pentagona nije „ni manji, ni veći“ od rizika da bi se to moglo desiti iz bilo koje druge zemlje.„Ali, koliko je meni poznato, ruski proizvođači oružja ne prodaju svetu svoja najnovija dostignuća, a izvozne verzije imaju nešto slabije karakteristike nego oružje i tehnika koji se proizvode za Oružane snage Rusije. Tako da nema razloga za brigu“, dodao je Dudarev.

Dogovor Rijada i Moskve u vezi sa kupovinom S-400 sasvim sigurno nije po volji Amerike, ali prošla su ta vremena kada je Vašington donosio odluke u ime Saudijske Arabije, smatra analitičar.„Amerika ljubomorno prati dešavanja i neće biti oduševljena ako dogovor u vezi sa S-400 bude realizovan. Ali radi se o tome da su prošla ta vremena kada su SAD krojile spoljnu politiku Saudijske Arabije. Posle terorističkog napada 11. septembra došlo je do veoma ozbiljne krize između te dve zemlje, a za vreme Obame odnosi su se dodatno pogoršali.

Saudijci su zainteresovani za SAD kao zemlju koja ima najveći broj savremenih tehnologija, ali kada je reč o spoljnoj politici Rijad je odavno izabrao put nezavisnog određivanja prioriteta, posebno nakon što je Obama potpisao nuklearni sporazum sa Iranom, što je u Saudijskoj Arabiji ocenjeno kao izdaja. Od tog trenutka Rijad je rešio da sam kroji svoju spoljnu politiku i da o tome samo informiše Vašington. Tenzija zbog S-400 će biti, ali gnev Vašingtona neće biti presudan faktor. Saudijska Arabija je sada zainteresovana za saradnju sa Rusijom u ništa manjem obimu nego što je ima sa SAD“, zaključuje Dudarev.

Eksperti takođe navode da Rusija u slučaju napada može da neutrališe oružje ruske proizvodnje koje je u rukama druge zemlje.Kako objašnjavaju, svaka zemlja koja ima zenitno-raketne sisteme zna tehnologiju proizvodnje i njihovu funkcionalnost i stvoriće efikasne sisteme za elektronske protivmere.„Rusija je stvorila to oružje, znači može i da ga neutrališe“, ističu eksperti. Oni naglašavaju da Saudijci neće ratovati protiv Rusije, jer, između ostalog, „oni su trgovci i bogataši, ali uopšte nisu ratnici“.Podsetimo, bombastična vest da Saudijci kupuju ruske raketne sisteme S-400 i drugo rusko oružje odjeknula je još u oktobru, tokom posete saudijskog kralja Salmana Moskvi, a početkom ove nedelje je objavljeno i da je potpisan ugovor o isporuci tih PVO sistema.

I.R.
Please follow and like us:
Pin Share

Related Posts

Da li će vanzemaljci spasiti zemaljsku kuglu i sprečiti treći svetski rat?

U svetlu sve većih geopolitičkih tenzija i klimatskih promena koje prete stabilnosti našeg sveta, mnogi se pitaju da li bi neka spoljašnja sila mogla da interveniše i spase Zemlju od…

Read more

Pokrenite sopstveni posao: Put do uspešne agencije za čišćenje

San o pokretanju sopstvenog posla često može biti zastrašujući, ali i izuzetno isplativ. Osnivanje agencije za čišćenje može biti odličan izbor za one koji su spremni da ulože vreme, trud…

Read more

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You Missed

Da li će vanzemaljci spasiti zemaljsku kuglu i sprečiti treći svetski rat?

Da li će vanzemaljci spasiti zemaljsku kuglu i sprečiti treći svetski rat?

Platni Procesori za Prikupljanje Donacija

Platni Procesori za Prikupljanje Donacija

Donacije: Srcem i Delom za Bolje Sutra

Donacije: Srcem i Delom za Bolje Sutra

Deset najtraženijih digitalnih banaka

Deset najtraženijih digitalnih banaka

Virtuelne Kartice: Revolucija u Digitalnom Plaćanju Video!

Virtuelne Kartice: Revolucija u Digitalnom Plaćanju Video!

Pokrenite sopstveni posao: Put do uspešne agencije za čišćenje

Pokrenite sopstveni posao: Put do uspešne agencije za čišćenje
RSS
Follow by Email